top of page
Ara
  • Ahmet Kara

Kardess Kıskançlıgı

Güncelleme tarihi: 24 May 2019

Kardes kıskançlıgına birçok açıdan bakılabilir. Yıkıcı olan faktörlerin en basında kıskançlıgı yasayan çocugun hissettigi öfke ve nefret gelir.

Kardes kıskançlıgına birçok açıdan bakılabilir. Yıkıcı olan faktörlerin en basında kıskançlıgı yasayan çocugun hissettigi öfke ve nefret gelir. Olusan bu agresyon aldatılma ve sevginin adaletsiz dagılımıyla ilgilidir. Eve yeni bir üye geliyor ve o zamana kadar anne ve babadan gelen tüm sevgi kaynaklarının baskasıyla paylasılması gerekiyor. O yas için yenilir yutulur bir sey degil.

Yetiskinde düsünelim; esiniz bir gün eve ikinci bir es(kuma) ile geliyor. Evdeki dengeleri ve hislerinizi düsünün. Esiniz iki farklı kisiye yetecek sevgisi oldugunu ne kadar cümlelerle açıklasa da vücudunuzdaki ve duygularınızdaki gerilime engel olamazsınız. İçinizden bir yerler burkulur. Kardes kıskançlıgında, kıskançlıgı yasayan çocugun hazmedemedigi duygular biraz bu duruma benziyor. Bir öfke birikimi olur. Bu öfke çocugun iradesinin kaldırabileceginden fazla ise o zaman semptomlar baslar. 🗯Bazıları gerileme gösterir: beni de kucaga alın, ben de sizinle yatmak istiyorum, benim de altımı degistirin, ben de biberonda içecegim… 🗯Bazıları bu gerilimle kardesin dogumundan sonra kabızlık, tırnak yeme, alt ıslatma baslatabilir… 🗯Bazıları tam tersi tepki gelistirir: benim kardesim der öper sarılır kucaklar yanından ayrılmazlar, dıs dünyadan kimsenin onun sevmesini istemezler. Kendisinin az sevilme ihtimaline karsın bu yolla herkesin kardesini sevmesini engellemis olur. Bu durumun olumsuz tarafı kimse yokken atılan çimdikler ve kardesin saçını çekmelerdir. 🗯Bazıları bu öfkenin birazını ebeveyni ile paylasır. Anne-babayı sinirlendirecek asi davranıslar, hırçınlasmalar… Tam ebeveynin kendisi için keyifli yapacagı bir aktivitede gelir sinir eder. Bu kendisinin hazmedemedigi öfkenin birazını yansıtmasıdır. 🗯Bazıları da bu öfkeyi daha sonra çözümlemek üzere yüreklerine gömerler. Bir gün miras paylasımı oldugunda adil olunmadıgıyla ilgili hassasiyeti ve incir çekirdegini doldurmayacak seyler için kardesin kardese hissettigi ölümcül öfkeye sahit oluruz.

Bazen de kardesin kendisi olmasa bile, ona benzeyen kisiler üzerinden canlanır; Aynı is yerinde aynı statüde yer alan mesai arkadasına yönelik gerilim hisseder. Durduk yere bir performans degerlendirmesi olmadan, onun var benim neden yok gibisinden arkadasının pozitif yönlerini yok etmek için çabaları baslar. Tabi herkeste bu sekilde yetiskinlige kadar uzamıyor bu mevzu. Birçok çocuk kardes kıskançlıgını atlatıyor. Hele ki kültürün içinde, sokak oyunları ve akranları ile bezeli bir dokunun içinde büyüyorsa çok daha toleranslı bir yapıyla paylasmayı ve kardesligi oyun içinde deneyimliyorlar. Bu süreçle ilgili ebeveyn olarak ise hamilelik baslamasından baslayarak isim koyma sürecinde olsun her asamada abi-ablalık rolleri vurgulanabilir. Bebek alısverislerinde onun da bir seyler alması saslanabilir. Dogumdan sonraki bakım asamalarında bebegin uyuması, altının temizlenmesi gibi eylemlere abi-abla dâhil edilebilir. Son olarak bu konuyla ilgili kıskançlıgı yasayan çocuga uygun masallar hikâyeler uydurulabilir. Sonuç olarak bu çocugun elinde olmadan bu öfkeyi yasamak zorunda oldugunu bilmemiz bile ona destek olmamıza kapı açacaktır.

linkteki animasyonda daha somut sekilde kontrol edilemeyen öfkeyi izleyebiliriz. Öfkenin yerini paylasımın ve kardesligin oldugu, akranların birbirine toleranslı bir olgunlukta yetismeleri dilekleriyle.


39 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page